Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ: Οι νέοι δεν θέλουν γιγαμπάιτς και χαρτζιλίκια, θέλουν ριζικές αλλαγές

«Αν έχει το θάρρος ο κ. Μητσοτάκης, να προκηρύξει εκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα πλαίσια της 85ης ΔΕΘ, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε για το γιατί δεν ζητάει εκλογές

«Έχω απαντήσει πολλές φορές σε παρόμοιο ερώτημα. Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει με βάση το Σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει όποτε αυτός επιθυμεί εκλογές. Αν έχεις το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Οι νέοι δεν θέλουν γιγαμπάιτς και χαρτζιλίκια, θέλουν ριζικές αλλαγές, σοβαρή στρατηγική, σχέδιο και προοπτική είτε για να παραμείνουν στη χώρα, είτε για να γυρίσουν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνολικού οράματος για τους νέους, προκείμενου να ανακοπεί το brain drain και να δημιουργηθεί το brain gain.

«Κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει μία κοινωνική κατηγορία, τους νέους που έχει παραμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια», σημείωσε.

Επίσης, χαρακτήρισε εξευτελιστικές για τους νέους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες, τονίζοντας ότι αυτά δεν δημιουργούν προοπτική.
«Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα», ανέφερε.

Επεσήμανε ακόμη ότι πρότασή του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αφορά τους νέους.

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε κρούσματα και θανάτους

Όσον αφορά Για τον κορωναϊό, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι η δυσμενής πραγματικότητα είναι ότι «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε κρούσματα και δεύτερη σε θανάτους» με βάση τα στατιστικά στοιχεία.

«Ο εμβολιασμός αποτελεί πολύ σημαντικό όπλο και ελπίδα, αλλά δεν έχει προχωρήσει. Είναι αρκετά χαμηλά τα νούμερα και δυστυχώς φαίνεται ότι έχει επιπεδωθεί η καμπύλη. Υπάρχουν και γι’ αυτό ευθύνες. Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν μπορεί να πείσει», είπε, υπογραμμίζοντας ότι:

«Αυτή η δυσμενής πραγματικότητα έχει αιτίες. Κάποιοι δεν πέτυχαν το στόχο τους. Δεν γίνεται τη θετική εξέλιξη να την πιστώνεται ο Μωυσής και την αποτυχία οι πολίτες», είπε, συμπληρώνοντας ότι «Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα υγείας του καθενός και της καθεμιάς. “Ναι στη ζωή ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό”, είναι το μήνυμά μας».

Την επομένη των εκλογών, ο καθένας και η καθεμιά θα αναλάβει τις ευθύνες του

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει προοπτική στον τόπο εφαρμόζοντας ριζικά διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας που θα απαντήσει στο ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων, στο αίσθημα της ανασφάλειας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την «προοδευτική διακυβέρνηση».

Σημείωσε πως «το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση που την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών: Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες», τονίζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για το πρώτο.

Υπογράμμισε ότι «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις, και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Για το 0,4% των Ελλήνων ενδιαφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω από τη χώρα» χαρακτήρισε τη μεσαία τάξη ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας  ότι χρειάζεται να προσδιοριστεί με αφορμή αυτά που δήλωσαν τα στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες, αλλά και το μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση για τις γονικές παροχές.

«Για το 0,4% των Ελλήνων ενδιαφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους γύρω μου που να έχουν τέτοιο πλούτο, ίσως ο κύκλος του κ. Μητσοτάκη, αυτό είναι ανήθικο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας.

«Αν ήθελε φοροελαφρύνσεις για την πλειοψηφία της μεσαίας τάξης, ας νομοθετούσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ας καταργούσε το τέλος του επιτηδεύματος», πρόσθεσε.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Επιτροπή Εμβολιασμού για εμβόλιο AstraZeneca: Να χορηγείται στους άνω των 30 ετών

Ριζική ανακατανομή πόρων και αύξηση των μισθών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι στην κυβέρνησή του θέλει να έχει προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία. «Είμαι αποφασισμένος, είναι δέσμευση, να μην έχει μόνο στελέχη του κόμματος σε μια τέτοια κυβέρνηση. Γι’ αυτό μιλήσαμε για μια νέα αρχή με την κοινωνία», είπε,  ερωτηθείς για το τι εννοούσε λέγοντας στις εξαγγελίες του χθες ότι θα μπουν και εκπρόσωποι της κοινωνίας σε κυβέρνηση του, αναφέροντας ότι «Εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και στη δική μου».

Στη συνέχεια ύστερα από ερώτηση, αναφέρθηκε ξανά στο brain drain. Είπε μάλιστα ότι στο ταξίδι του στη Σουηδία όπου είχε βρεθεί ως πρωθυπουργός και του είχαν πει ότι σε όλα τα νοσοκομεία ακούγονται ελληνικά, για να τονίσει πως αν θέλουμε αυτό να σταματήσει πρέπει να βρούμε τον τρόπο και ότι δεν βρίσκει άλλον τρόπο από την αναβάθμιση του μισθολογίου και τη δέσμευση ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ.

Πρότεινε επίσης ριζική ανακατανομή πόρων και αύξηση των μισθών για να παραμέινουν οι νέοι στη χώρα, ενώ τόνισε ότι το νέο ΕΣΥ που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογημένες προτάσεις.

Οι “ψευτομαγκιές για γαλοπούλες” δεν δείχνουν πυγμή αλλά αδυναμία

Ερωτηθείς για την εξαγγελία του αναφορικά με αύξηση του μισθού των υγειονομικών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «για μια γενναία μεταρρύθμιση και στήριξη του ΕΣΥ δεν είναι αναγκαία μόνο η ενίσχυση του με πόρους για την Υγεία αλλά είναι αναγκαία και μια γενναία ανακατανομή τους εντός του συστήματος».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «Αν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός, με δεδομένα τα στοιχεία της πανδημίας, ας κάνει εκλογές. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι», είπε.

«Από εκεί και πέρα εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης από την στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ ήταν να ζητά κάθε μέρα εκλογές, όταν η χώρα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις. Εμείς δεν θα το κάνουμε. Δεν είναι στην κουλτούρα μου», πρόσθεσε.

«Αλλά», συνέχισε, «ο κ. Μητσοτάκης βλέπει μία ραγδαία φθορά και αυτό θέλει να προλάβει με τις πρόωρες εκλογές… Οι κουτσαβακισμοί και οι μαγιές για γαλοπούλες δεν αναδεικνύουν πυγμή, αναδεικνύουν αδυναμία. Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε ψευδοκουτσαβακισμούς. Όταν μάλιστα προεκλογικά αρνήθηκε μία προσωπική αντιπαράθεση για να ακούσει ο κόσμος και να κρίνει. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα είμαι εδώ».

Οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό Κέντρο 

«Είναι πράγματι οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό Κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ. Δεν έχει να περιμένει πολλά ο λαός απ’ τον κ. Μητσοτάκη πέραν από την υπουργοποίηση ενδεχομένως και του κ. Μπογδάνου», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Όπως επεσήμανε, ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά κατάφερε να διεμβολίσει τον χώρο της ακροδεξιάς και να δημιουργήσει μια ευρύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων, ενώ δήλωσε ότι «Σήμερα αυτό είναι μειονέκτημα για τον κ. Μητσοτάκη γιατί είναι αναγκασμένος να πατά σε δύο βάρκες, όμως όταν τα νερά δεν είναι ήρεμα δεν είναι εύκολο να το κάνει και θα πέσει μέσα στο νερό».

Είπε ότι η επιλογή Πλεύρη για τη θέση του υπουργού Υγείας στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας είναι ανησυχητική πολιτικά και πως «είναι απολύτως προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει σε αυτό το χώρο».

Προσέθεσε ότι είναι επίσης ανησυχητικό ότι ο πρωθυπουργός «δεν βρήκε μια κουβέντα για να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου», ενώ χαρακτήρισε «κρεσέντο υποκρισίας» ότι την ίδια ώρα παρουσίασε την πολιτογράφηση των Αντετοκούνμπο, που είχε γίνει μια εβδομάδα πριν.

«Αυτή είναι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με το πρόσωπο του Ιανού, που με τις πολιτικές της χαϊδεύει τα αυτιά της ακροδεξιάς και από την άλλη με το πρόσωπο του μοντέρνου του Ευρωπαίου πολιτικού», είπε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ