Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα Μυστήρια της Σαμοθράκης» ανακαλύπτουμε παρέα με την Rembrandt and the cat

«Τα Μυστήρια της Σαμοθράκης» ανακαλύπτουμε παρέα με την Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat την Τρίτη 2 Μαρτίου στις 19:00 με την αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου. Αρχαιολογία, ιστορία, τέχνη αποκαλύπτουν σε βάθος έναν ξεχωριστό προορισμό.

Μια μυστηριώδης νήσος είναι η Σαμοθράκη. Ένας τόπος άγριος και δύσκολος, ένας γκριζοπράσινος βράχος με ένα πανύψηλο όρος για στέμμα, που στέκεται αγέρωχος στο αιώνιο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Κι όμως, αυτόν τον θαλασσοδαρμένο βράχο επέλεξαν οι Έλληνες για να τον καταστήσουν συνώνυμο με την τέλεση των πιο απόκρυφων μυστηρίων του αρχαίου κόσμου. Εκεί που το κύμα της θάλασσας αντιλαλεί τον απόηχο των οιμωγών του Τρωικού Πολέμου, εκεί όπου ο Φίλιππος ερωτεύεται τη δαιμόνια νύμφη Ολυμπιάδα για να γεννήσουν έναν καρπό που θα αλώσει τον κόσμο, εκεί που οι Μεγάλοι Θεοί αποκαλύπτονται στους βροτούς βοηθώντας τους να κατανοήσουν το νόημα της ύπαρξης τους μέσα στην οικουμένη, εκεί στέκεται η Σαμοθράκη και τα Μυστήρια της.

Φίδια, αγριοκάτσικα, αρχαίοι θαλασσοπόροι, παράδοξες γλώσσες, ιερογαμίες, ευσεβείς μύστες, μυστηριακές θεότητες και ένα συγκλονιστικό ιερό αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που ορίζουν την εσώτερη υπόσταση της Σαμοθράκης. Ένας Γάλλος διπλωμάτης θα ξαναφέρει το ξεχασμένο όνομα της μυστηριώδους νήσου στα χείλια των ανθρώπων όλου του κόσμου, όταν το 1863 θα ανακαλύψει στο οθωμανοκρατούμενο νησί το κόσμημα του Λούβρου, την περίφημη Νίκη. Τα πιο «μυστήρια από τα μυστήρια» της αρχαιότητας μαζί με την ιστορία και την αρχαιολογία της θρυλικής Σαμοθράκης, θα προσπαθήσουμε με την πυκνή αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου να προσεγγίσουμε την Τρίτη 2 Μαρτίου, στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Art & Docs: Μια εβδομάδα αφιέρωμα στο ντοκιμαντέρ

Ώρα: 19:00,  Πλατφόρμα Zoom, συμμετοχή: 7 ευρώ, κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com
Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας  Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ