Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζέφρι Πάιατ για πώληση F-35: “Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, όποτε είναι και η Ελλάδα”

Ερωτήσεις σχετικές με το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δέχθηκε ο Τζέφρι Πάιατ σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στην Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκε με αφορμή την αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Ο αμερικανός πρέσβης σε ερώτηση σχετικά με τις φρεγάτες ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν ένα ικανό ελληνικό Ναυτικό, τονίζοντας ότι η Αμερική “δεν πουλά απλά μέταλλο”, αλλά αποσκοπεί στην ενίσχυση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση της Αθήνας, σημειώνοντας ότι η πρόταση τους “θα είναι ασυναγώνιστη”.

“Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, όποτε είναι έτοιμη και η Ελλάδα” για τα F-35
Ωστόσο, εκεί που η συζήτηση “άναψε” ήταν στο θέμα των F-35 και στο ενδεχόμενο από κτησης του υπερσύγχρονου μαχητικού από την Ελλάδα. Ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, όποτε είναι και η Ελλάδα, αναφέροντας ωστόσο ότι είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, καθώς ή ίδια η Lockheed Martin τοποθετεί χρονικά περίπου στα πέντε χρόνια το απαιτούμενο διάστημα ανάπτυξης των υποδομών των F-35 στη χώρα μας.

Βέβαια, ο κ.Πάιατ διευκρίνισε πως πρόκειται η πώληση των F-35 είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ενδεικτικά συνεργάτης του κ.Πάιατ ανέφερε ότι η παράδοση μαχητικών F-35 γίνεται σε περίπου 5 χρόνια, καθώς θα πρέπει να κατασκευαστούν και οι ανάλογες υποδομές.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Δ. Μιχαηλίδου: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές για την “επιταγή ακρίβειας”

Ωστόσο, ο αμερικανός πρέσβης τόνισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper, μέχρι να υπάρξει μία πιθανή συμφωνια Ελλάδας-ΗΠΑ για τα F-35.

Τέλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι “υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στις διερευνητικές επαφές. Πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας για να προσέλθει σε διάλογο”, ενώ παρέπεμψε στις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεκ για την Τουρκία, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του νέου προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση για επίσκεψη του πλανητάρχη στην Ελλάδα, εντούτοις σημείωσε πως οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη συμμαχία με την Ελλάδα”.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

ΦΩΤΟ Αρχείου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ