Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι συζήτησε ο Δένδιας με Ερντογάν και Τσαβούσογλου -Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις

Συνάντηση διάρκειας περίπου μίας ώρας είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4. Ακολουθεί η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών και μετά οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας (συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού) και οι εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία, όπως και το Κυπριακό ζήτημα (εν όψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη).

Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αναμένει μια συζήτηση σε φιλική διάθεση. «Οι συνομιλίες με την Ελλάδα και οι υψηλού επιπέδου επισκέψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ικανοποιητικές» είπε, αφήνοντας αιχμές πως οι δύο χώρες μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνες τους, χωρίς διαμεσολαβητές.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Ταϊβάν: Τουλάχιστον 36 νεκροί από τη σύγκρουση τρένου με ΙΧ

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ερντογάν προέβη σε άλλη μία πρόκληση, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα μπορεί να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στις θαλάσσιες περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου: δηλώσεις που δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν έχει εγκαταλείψει την επεκτατική της ατζέντα, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις στις οποίες έχει προβεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμήν του, από τον Μ. Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού. Τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου.

πηγη: efsyn.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ