Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τούρκοι αναλυτές: «Οι ΗΠΑ δίνουν F-35 στην Ελλάδα και αρνούνται να μας δώσουν F-16»

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι τούρκοι αναλυτές, μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για μπλόκο των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, οι σχολιαστές στα μέσα της Τουρκίας αναφέρουν πως με την απόκτηση των γαλλικών Rafale, την αναβάθμιση των F-16 και την απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι ότι «αλλάζουν οι ισορροπίες δυνάμεων στο Αιγαίο».

Σημειώνεται πως την Κυριακή έγινε γνωστό πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε τη βοήθεια του Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, για να προμηθευτεί η Τουρκία το αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, δεν έχει γίνει γνωστή η απάντηση του Γάλλου προέδρου στο τουρκικό αίτημα.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Αμντουλάχ Αγάρ μιλώντας στο CNN Turk ανέφερε: «Έχουμε εξάρτηση στα F-16 και αυτό που συμβαίνει είναι τρομερό. Πράγματι το αεροσκάφος αυτό θα έχει κάποιες αναβαθμίσεις που θα βοηθήσει να προσεγγίσει τα επίπεδα των F-22 και F-35.

Δηλαδή με τον εκσυγχρονισμό του φτάνει σε επίπεδα ενός ιδιαίτερα καλού μαχητικού. Όμως πουλάει στην Ελλάδα τα F-35, ενώ δυσκολεύεται να μας δώσει έστω τα F-16! Ή δίνουν τα Rafale στην Ελλάδα. Μα τι σημαίνει να αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο με τα Rafale;

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Κορωνιωτίσσης και των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου

Kατά την άποψη μου, όταν συζητάμε με τη Δύση, δεν πρέπει να μιλάμε στη βάση των F-16, αλλά στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Στην συνέχεια τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν τους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ για να πάρει η Τουρκία τα F-16: «Υπό όρους δίνουν οι ΗΠΑ τα F-16 – Δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο!!».

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global σχολίασε: «Υπό όρους τέθηκε η αγορά των F-16 από την Τουρκία. Έτσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα πρέπει να πείσει το Κογκρέσο πως η πώληση των F-16 είναι σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν θα πρέπει να αποδείξει πως έχει κάνει βήματα, έτσι ώστε τα συγκεκριμένα μαχητικά να μην παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ