Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το παλλόμενο σύμπαν του Αντόνι Γκαουντί» από την Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat

 

Μια συναρπαστική διάλεξη μέσα από την πλούσια αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου

“Όλοι οι καλοί μου φίλοι είναι νεκροί. Δεν έχω οικογένεια, δεν έχω παραγγελιοδότες, δεν έχω περιουσία, δεν έχω τίποτα. Τώρα μπορώ να αφοσιώσω τον εαυτό μου ολοκληρωτικά στην Εκκλησία (Sagrada Família)…”
Αντόνι Γκαουντί, 1918

Στις 7 Ιουνίου του 1926, το τραμ Νο 30 που κινείται στη Gran Via de les Corts Catalanes της Βαρκελώνης, θα παρασύρει έναν αφηρημένο ηλικιωμένο άνδρα. Οι αρμόδιες αρχές δεν θα δώσουν αρχικά ιδιαίτερη σημασία, καθώς εξαιτίας του ατημέλητου ντυσίματος του, ο αναίσθητος τραυματίας θα θεωρηθεί ζητιάνος. Τρεις ημέρες αργότερα, σύσσωμη η Βαρκελώνη θα ενταφιάσει τον Αντόνι Γκαουντί στην κρύπτη της Sagrada Família στο -υπό κατασκευή- μεγαλύτερο έργο του. Αταξινόμητος ανακαινιστής μιας πλούσιας κληρονομιάς, κινούμενος μεταξύ μοντερνισμού και παράδοσης, ο Γκαουντί θα δημιουργήσει το δικό του αρχιτεκτονικό σύμπαν.

Παλλόμενες κυματιστές επιφάνειες, αλλόκοτες σπείρες που εξυψώνουν το βλέμμα στα ουράνια, μνημειακές κατασκευές που θυμίζουν σπήλαια, μεταλλικά στοιχεία, εφυαλωμένα πλακίδια, χρώμα, κίνηση, ρυθμός, παράταιρες αρμονίες, εξωτερική και εσωτερική συνάφεια, νέα αντίληψη του οικιστικού χώρου, αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που ορίζουν τη δημιουργία του περισσότερο ίσως επιδραστικού αρχιτέκτονα των νεότερων χρόνων. Χαρακτήρας ιδιόρρυθμος, χορτοφάγος και ασκητικός, μοναχικός και λιγομίλητος, ο Αντόνι Γκαουντί θα ακροβατήσει στα όρια της αρχιτεκτονικής μεγαλοφυΐας. Mε έργο χαρακτηριστικό και καινοτόμο, θα καταστήσει τη Βαρκελώνη έναν από τους πιο σημαντικούς πόλους των μοντερνιστικών αναζητήσεων των αρχών του 20ου αιώνα, αφήνοντας βαθύ το στίγμα του στο συλλογικό θυμικό του λαού της Καταλονίας. Το παλλόμενο αρχιτεκτονικό σύμπαν του Αντόνι Γκαουντί θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Μηχανισμός Αντικυθήρων: Βρήκαν πώς λειτουργούν τα γρανάζια - «Αθλος της αρχαίας ελληνικής μεγαλοφυΐας»

Πλατφόρμα Zoom
Ώρα: 19:00
Συμμετοχή: 7 ευρώ
Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας  Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ