Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρία προγράμματα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν απόλυτα ότι ο Ιανουάριος θα είναι εξαιρετικά δύσκολος μήνας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες οι οποίοι ύστερα από καταστροφική εορταστική περίοδο με μόνο τζίρο αυτό που θα προέλθει από το click away, θα κληθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις “βουνό”: προμηθευτές, πάγια έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές, δόσεις δανείων κλπ.

Έτσι, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή την επιχείρηση “ζεστό χρήμα”. Ένα σύνθετο σχέδιο το οποίο προβλέπει χορήγηση επιδοτήσεων μέσω της πέμπτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, δάνεια με ευνοϊκούς όρους αλλά και περιορισμένες εγγυήσεις μέσω ενός νέου γύρου εγγυοδοτούμενου προγράμματος αλλά και ένα πρόγραμμα τύπου “ΓΕΦΥΡΑ” ειδικά σχεδιασμένο για επιχειρηματικά δάνεια.

Μέσω του προγράμματος εγγυοδοτήσεων, θα χορηγηθούν δάνεια συνολικού ύψους έως και 50.000 ευρώ ενώ μέσω της επιχειρηματικής “ΓΕΦΥΡΑΣ” οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα επιδοτούνται όχι μόνο για τους τόκους –κάτι που συνέβη και στην πρώτη καραντίνα- αλλά και για το κεφάλαιο.

Συνολικά, η ένεση ρευστότητας που προγραμματίζεται να πέσει στην αγορά μέσω αυτών των τριών προγραμμάτων, αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 δις. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

1. Το νέο πρόγραμμα χορήγησης δανείων που θα τρέξει το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την αναπτυξιακή τράπεζα, θα έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με τη “μόχλευση” τα δάνεια που θα δοθούν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το ένα δις. ευρώ. Τα δάνεια ανά επιχείρηση θα φτάνουν στα 50.000 ευρώ.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Εγκρίθηκε και ο διαγωνισμός για τον φορέα λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης

Η μεγάλη διαφορά όμως θα είναι η εξής: ενώ στην πρώτη φάση χορήγησης των εγγυημένων δανείων, η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας έπρεπε να προσφέρει εγγυήσεις συνολικού ύψους 40% επί του δανείου, στην δεύτερη φάση, οι εγγυήσεις δεν θα ξεπερνούν το 20-30% όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

2. Το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” αφορούσε μέχρι τώρα τα στεγαστικά δάνεια. Σχεδιάζεται να τρέξει ένα καινούργιο πρόγραμμα το οποίο θα επιδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο για τους τόκους αλλά και για το κεφάλαιο. Στην πραγματικότητα θα είναι μια ΓΕΦΥΡΑ για τα επιχειρηματικά δάνεια και θα τρέξει από το νέο έτος εφόσον βρεθούν οι σχετικοί πόροι όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

3. Η 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχει ελάχιστο ποσό δανειοδότησης τα 1000 ευρώ και γι’ αυτό θα αφορά και πάλι σε πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Το 50% του ποσού θα είναι μη επιστρεπτέο δηλαδή θα είναι επιδότηση.

Πηγή: thetoc.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ