Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ: Ο πρώτος πρόεδρος που παραπέμπεται δύο φορές -10 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν εναντίον του

Μία εβδομάδα πριν αποχωρήσει από την προεδρία, ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία ακόμη ντροπιαστική στιγμή στην θητεία του: Εγινε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, που για δεύτερη φορά στην 4ετη θητεία του παραπέμπεται σε δίκη, γεγονός που τον καθιστά, όπως σχολίασαν καυστικά αναλυτές στο CNN, ως τον «χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία».

Κανείς δεν έχει βρεθεί δύο φορές σε αυτή τη θέση, με την συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο να διαφέρει καθώς ο Ρεπουμπλικάνος αποχωρεί από την προεδρία ούτως ή άλλως στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η παραπομπή του σε δίκη και η πιθανή τιμωρία του, θα έχει μεγάλη σημασία τόσο συμβολικά, όπως αναφέρουν Αμερικανικά ΜΜΕ, όσο και για το πολιτικό μέλλον του Τραμπ, το οποίο θέλουν να τελειώσουν οι Δημοκρατικοί…

«Ναι» για παραπομπή του Τραμπ και από Ρεπουμπλικάνους

Η παραπομπή του Τραμπ σε δίκη στην Γερουσία ήταν δεδομένο πως θα ψηφιστεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων από την στιγμή που οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία. Ωστόσο, υπήρξαν και 10 Ρεπουμπλικάνοι που ψήφισαν «ναι», δείχνοντας πως πλέον ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει την πλήρη στήριξη από το κόμμα του. Με 232 ψήφους υπέρ, έναντι 197 κατά και 4 «παρών», ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη, με την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση, με αφορμή τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Οι δέκα Ρεπουμπλικάνοι που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του ήταν οι: Ανταμ Κίνσιγκερ (Ιλινόι), Λιζ Τσέινι (Γουαϊόμινγκ), Τζον Κάτκο (Νέα Υόρκη), Φρεντ Απτον (Μίσιγκαν), Τζέιμι Ερέρα Μποτλέρ (Ουάσιγκτον), Πίτερ Μάγιερ (Μίσιγκαν), Νταν Νιουχάουζ (Ουάσιγκτον), Αντονι Γκονζάλες (Οχάιο), Τομ Ράις (Νότια Καρολίνα), Ντέιβιντ Βαλαντάο (Καλιφόρνια).

Η Γερουσία αποφασίζει για τον Τραμπ -Τι σχεδιάζουν οι Δημοκρατικοί αν τιμωρηθεί

Πλέον μένει να αποφασίσει η Γερουσία το αν θα επιβάλει κυρώσεις στον Τραμπ.

Μοιάζει πάντως απίθανο η παραπομπή αυτή σε δίκη στη Γερουσία να οδηγήσει στην καθαίρεση του προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου καθώς ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Κεραμέως: Τηλεκπαίδευση αν κλείσει κάποιο σχολείο λόγω κακοκαιρίας

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη. Στην περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

Το ζήτημα ωστόσο δεν φαίνεται πως θα τελειώσει εκεί ακόμη και αν επιβληθούν κυρώσεις στον Τραμπ. Με τον ίδιο να έχει δηλώσει πως σκοπεύει να κατέβει υποψήφιος και το 2024, οι Δημοκρατικοί, δια στόματος Τσακ Σούμερ, έκαναν γνωστό πως αν κριθεί ένοχος ως υποκινητής της επίθεσης στο Καπιτώλιο, τότε το επόμενο βήμα θα είναι να θέσουν πρόταση για ξεχωριστή ψηφοφορία με θέμα τον δια παντός αποκλεισμό του από το δικαίωμα να διεκδικήσει οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα. Με δεδομένο μάλιστα πως οι Δημοκρατικοί θα έχουν το πάνω χέρι πλέον και στην Βουλή και στη Γερουσία από τις 20 Ιανουαρίου, ο δρόμος για την επιστροφή του Τραμπ στις επόμενες εκλογές, θα είναι πολύ δύσκολος.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ άξιζε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα φέρει το στίγμα της παραπομπής του σε δίκη δύο φορές. «Και εάν κριθεί ένοχος, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για να εμποδιστεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα», ανέφερε ο Σούμερ. Ωστόσο, για να περάσει ένα τέτοιο ψήφισμα, θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα δύο τρίτα των ψήφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ