Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίπρας: Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον Βαρουφάκη – Ο Ανδρουλάκης νομίζει πως του ανήκει ο Ανδρέας Παπανδρέου

“Με τον κ. Βαρουφάκη δε μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης” δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο του Αντ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αρνητικές αντιδράσεις των προοδευτικών κομμάτων για το ενδεχόμενο συνεργασίας πάνω στο Συμβόλαιο Αλλαγής που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε πως οι εκλογές αποτελούν μια “ανταγωνιστική διαδικασία” και πως είναι λογικό προεκλογικά να υπάρχει “ανταγωνιστική σχέση”, αφού στοχεύουν στους ίδιος ψηφοφόρους. Ωστόσο, είπε, πρέπει να περιμένουμε την “ετυμηγορία” του ελληνικού λαού, η οποία θα διαμορφώσει τους “συσχετισμούς δύναμης”.

Επανέλαβε, δε, την πρόβλεψή του ότι “κατ΄πάσα πιθανότητα ο πρώτος με τον τρίτο θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι’αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή, για να κάνουμε πράξη αυτό που αισθανόμαστε ότι είναι η επιθυμία πολλών, η αλλαγή”, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι διεκδικεί την “ισχυρότερη δυνατή εντολή” προκειμένου να σχηματιστεί μια “κυβέρνηση μακράς πνοής”, καθώς όπως είπε, μια “κυβέρνηση ανοχής του 3% δε θα είναι σταθερή”, αλλά “ευεπίφορη σε πιέσεις”.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τον Γιάννη Βαρουφάκη και το ενδεχόμενο συνεργασίας μετά τη δημοσίευση του σχεδίου “Δήμητρα”, έκανε λόγο για ίδιες “εμμονές” που είχε και ο κ. Σόιμπλε, ενώ μάλιστα αρνήθηκε ότι έχει συναντηθεί μαζί του.

“Οι προσωπικές μας σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο από το ’15. Είμαστε ευγενείς ανταλλάσσουμε μια καλημέρα, αλλά με τον άνθρωπο που ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας και την ώρα που εμείς δεινοπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα αυτός κοίταζε να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να κάνει ήρωα τον εαυτό του και να κρεμάσει τους τότε συντρόφους του ως προδότες, δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης”, είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε:

“Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε θεσμικά σε όλα τα κόμματα, αλλά απευθυνθήκαμε με 11 συγκεκριμένες προτάσεις, με 11 όρους. Δε συζητάμε, όχι απλά δεν διαπραγματευόμαστε τέτοια σχέδια που αφορούν μια εμμονή, την οποία η χώρα την έχει ξεπεράσει”.

«Ο Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα»

Όσον αφορά, δε, την επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής είπε πως “ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να διεκδικεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει αυτόν που θα τον κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια”, ενώ υπενθύμισε πως “όποτε είχαμε πρωθυπουργό που δεν ήταν εκλεγμένος, δεν είχαμε καλά αποτελέσματα”.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Μητσοτάκης: Αν με θέλετε Πρωθυπουργό πρέπει να με ψηφίσετε, όχι να πάμε παραλία

«Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην ιστορία και πρέπει να σεβαστεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανιδιοτελείς πολίτες που εμπνεύστηκαν από τον Ανδρέα και τον ακολούθησαν, οι οποίοι σήμερα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να αποτελεί ένα στοιχείο που θα μας ενώνει», σημείωσε αναφερόμενος στην κριτική Ανδρουλάκη ότι είναι τυμβωρύχος του Ανδρέα.

«Ο Κουτσούμπας να διαβάσει την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ»

«Πρέπει να διδαχθούμε και από τις λάθος επιλογές της Αριστεράς στην ιστορία του κινήματος και των αγώνων του λαού. Το “τι Πλαστήρας, τι Παπάγος” ήταν μια λάθος γραμμή, που την πλήρωσε η χώρα με την εδραίωση ενός καθεστώτος. Ο κ. Κουτσούμπας οφείλει να διαβάσει λίγο περισσότερο την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ. Οι διαφορές μας είναι γνωστές, αλλά υπάρχει σεβασμός. Οφείλω να πω ότι δεν υπάρχει τώρα το “τι Πλαστήρας, τι Παπάγος”. Δεν μπορεί κάτι που είναι φιλολαϊκό να συγκρίνεται με τη Νέα Δημοκρατία» υπογράμμισε, δε, αναφορικά με την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπόθεση Γεωργούλη

Για την υπόθεση Γεωργούλη τόνισε ότι «το 2019 στις ευρωεκλογές είχα κι εγώ τη σκέψη αν έπρεπε να επιστρέψουμε στη λίστα. Ο σταυρός δίνει δικαίωμα στους πολίτες να επιλέξουν. Αν υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε. Δεν θα πω καλύτερη εκπροσώπηση, γιατί θα αδικήσω αξιόλογους εκπροσώπους που βγήκαν με σταυρό. Δεν πρέπει με μία υποψία, για να μην τον δικάσουμε -ας τον δικάσει η Δικαιοσύνη τον κ. Γεωργούλη- να πάρει η μπάλα όλο το πολιτικό σύστημα».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ