Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΥΠΕΞ: Ο Τσαβούσογλου διαστρέβλωσε την πραγματικότητα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, απαντά στους ισχυρισμούς του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί “τουρκικής μειονότητας” στη Δυτική Θράκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

“Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει”.

Με “θετική ατζέντα” αλλά και… “τουρκική μειονότητα”

Αν και ο Τσαβούσογλου, προτού ξεκινήσει το ταξίδι του από την Τουρκία, μιλώντας σε δημοσιογράφους έκανε λόγο για θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές επαφές, μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, μίλησε για “τουρκική μειονότητα”.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο tweet που ανέβασε με το που έφτασε στην Ελλάδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έγραψε:

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Πέτσας: Κυρώσεις στους γονείς των μαθητών που δεν φορούν μάσκα

“Στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και για να συζητήσουμε διμερή ζητήματα”.
Στο ίδιο μήκος κύματος, των πάγιων προκλητικών και αστήρικτων τουρκικών θέσεων, κινήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει και στο “Βήμα της Κυριακής”.

“Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και των Ελληνοκυπρίων”, δήλωσε στο “Βήμα της Κυριακής” ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ερωτηθείς για την κρίση του Αυγούστου του 2020 με τις έρευνες του Oruc Reis, για μια ακόμη φορά υποστήριξε ότι το πλοίο “διεξήγαγε τις έρευνές του εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας”. Μάλιστα κατηγόρησε την Αθήνα ότι αγνόησε τις τουρκικές εκκλήσεις για διάλογο. Επίσης τόνισε ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019 υπεγράφη με βάση το διεθνές δίκαιο και έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ