Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φοιτητές και οδηγοί ταξί διακινούσαν ναρκωτικά!

Τρεις ανεξάρτητες εγκληματικές ομάδες – συμμορίες, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην οργανωμένη καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της χώρας εξαρθρώθηκαν πλήρως από την ΕΛΑΣ, έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας.

Για την τελική αποδόμησή τους οργανώθηκε ευρείας κλίμακας ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Cannabis Virus», χθες το πρωί, σε Εύβοια, Αττική, Ηράκλειο Κρήτης και Σέρρες.

Συνολικά, διενεργήθηκαν 20 έρευνες, συνελήφθηκαν 25 άτομα, εκ των οποίων τα 14 μέλη των τριών εγκληματικών ομάδων διακίνησης ναρκωτικών, καθώς και 11 επιπλέον άτομα, για τα οποία προέκυψε η διασύνδεσή τους με τις εξαρθρωθείσες συμμορίες (κάποιοι εξ αυτών αποτελούσαν προμηθευτές των εγκληματικών ομάδων) και τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες, κατά περίπτωση, για προμήθεια, καλλιέργεια, διακίνηση ναρκωτικών κλπ.

Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά στην α΄ εγκληματική ομάδα, συνελήφθησαν και τα πέντε μέλη της, τέσσερις Έλληνες κι αλλοδαπή.

Η δράση της χρονολογείται τουλάχιστον από τις αρχές Νοεμβρίου του 2020. Τα μέλη της δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση, αλλά και καλλιέργεια, κυρίως ακατέργαστου χασίς, σε χρήστες των ευρύτερων περιοχών της Χαλκίδας και της Ερέτριας Ευβοίας.

Όπως προέκυψε, είχαν αναπτύξει μεγάλο δίκτυο διακίνησης, αποτελούμενο από συγκεκριμένο «πελατολόγιο», ενώ χρησιμοποιούσαν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ταυτοποιήθηκαν τρεις προμηθευτές της, δύο Έλληνες κι αλλοδαπός, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη χθεσινή επιχείρησης, σε περιοχές της Εύβοιας (οι δύο) και των Σερρών (ο τρίτος).

Εκτιμάται ότι η συμμορία αυτή διακίνησε ποσότητα ακατέργαστου χασίς τουλάχιστον 16 κιλών, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος που υπερβαίνει τις 160.000 ευρώ.

Από τη β΄ εγκληματική ομάδα συνελήφθησαν και τα έξι μέλη της, όλοι Έλληνες, εκ των οποίων ο ένας αποτελούσε αρχικά μέλος της α΄ ομάδας, από την οποία διέκοψε τη συμμετοχή του κι εντάχθηκε στη β΄.

Η δράση της συγκεκριμένης συμμορίας, η οποία χρονολογείται τουλάχιστον από τα μέσα Ιανουαρίου 2021, σχετίζεται με την καλλιέργεια χασίς, με την υδροπονική μέθοδο (skunk), καθώς και τη διακίνηση ακατέργαστου χασίς σε χρήστες του Ηρακλείου Κρήτης.

Μάλιστα, όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της συμμορίας, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι φοιτητές, διακινούσαν ποσότητες ακατέργαστου χασίς, ακόμη και σε άτομα εντός εκπαιδευτικού ιδρύματος της περιοχής.

Τα μέλη της είχαν αναπτύξει διαρκή δράση στην καλλιέργεια δενδρυλλίων χασίς σε εσωτερικό χώρο, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς εκτιμάται ότι κάθε φυτό υδροπονικής κάνναβης θα μπορούσε να επιφέρει στην εγκληματική ομάδα από 6.000 ευρώ.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Επίθεση με βιτριόλι-Λύτρας: Επικίνδυνη η κατηγορούμενη – Συγκλονιστήκαμε με την απάθειά της

Από τη γ΄ εγκληματική ομάδα συνελήφθησαν τα τέσσερα από τα πέντε μέλη της, τρεις Έλληνες κι αλλοδαπός, ενώ αναζητείται ένας ακόμη Έλληνας συνεργός τους.

Η δράση της συγκεκριμένης συμμορίας χρονολογείται τουλάχιστον από τα μέσα Ιανουαρίου 2021. Τα μέλη της δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια, μεταφορά και διακίνηση ακατέργαστου χασίς σε περιοχές της Αττικής.

Τα μέλη της είναι κυρίως οδηγοί ταξί, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν την επαγγελματική τους ιδιότητα, προκειμένου να έχουν δυνατότητα «ελευθερίας» στις μετακινήσεις τους, παρά τον εκτεταμένο περιορισμό της κυκλοφορίας, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα, χρησιμοποιούσαν τα επαγγελματικά τους οχήματα, προκειμένου να προμηθεύονται, μεταφέρουν και διακινούν μεγάλες ποσότητες ακατέργαστου χασίς, έχοντας διευρυμένο πελατολόγιο που απαρτιζόταν κυρίως από άλλους οδηγούς ταξί, μερικοί εκ των οποίων διακινούσαν με τη σειρά τους περαιτέρω τα ναρκωτικά.

Εκτιμάται ότι από τις μεταφορές και τη διακίνηση αποκόμισαν πάνω από 175.000) ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

64 κιλά και 256,8 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

591 δενδρύλλια κάνναβης (εκ των οποίων έξι φυτά κάνναβης και δύο αποξηραμένα φυτά κάνναβης,

πέντε υδροπονικές εγκαταστάσεις καλλιέργειας κάνναβης

29 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης και μικροποσότητα ηρωίνης

πέντε φύλλα κάνναβης, σπόροι κάνναβης και τρία ναρκωτικά δισκία

16 ζυγαριές ακριβείας και εννέα τρίφτες κάνναβης

28 κινητά τηλέφωνα

17.145 ευρώ, 185 λίρες Αγγλίας και τρία δολάρια ΗΠΑ

πιστόλι με γεμιστήρα και (8) φυσίγγια,

επτά πιστόλια replica , διαφόρων ειδών

710 φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων

ξιφίδιο, μαχαίρι και σουγιάς

12 οχήματα, εκ των οποίων έξι Ι.Χ.Ε, τρία Δ.Χ.Ε. και τρία δίκυκλα.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, κατά περίπτωση, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καλλιέργεια, προμήθεια, κατοχή, μεταφορά, διακίνηση ναρκωτικών, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και άλλα αδικήματα.

Οι 19 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, ενώ οι έξι συλληφθέντες της β΄ ομάδας θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ