Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χατζηδάκης: Υπέρ των εργαζομένων το νομοσχέδιο – Θα γίνουν μικρές αλλαγές

Για ένα νομοσχέδιο υπέρ των εργαζομένων έκανε για μια ακόμα φορά λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης, υπερασπιζόμενος το τις αλλαγές στα εργασιακά που ψηφίζονται σήμερα στην Βουλή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε πως οι αλλαγές για το 8ωρο, τις απολύσεις, τα ρεπό και τις υπερωρίες ωφελούν τους εργαζόμενους, και χαρακτήρισε τις αντιδράσεις αναμενόμενες.

Οι όποιες αλλαγές υπάρξουν τελικά όπως είπε, θα είναι μικρές.

«Σκοπός μας είναι να φέρουμε ρυθμίσεις που ισχύουν στις άλλες χώρες» είπε.

«Προστασία των εργαζομένων από απολύσεις»

Για το θέμα των απολύσεων, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως αυτό που φέρνει το νομοσχέδιο «διευρύνει την προστασία των εργαζομένων από απολύσεις. Προσθέτουμε 6 νέες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι για τον πατέρα, ο οποίος αποκτά παιδί. Για κάθε παιδί που αποκτά θα προστατεύεται για 6 μήνες από απόλυση».

Υποστήριξε πως στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν ο εργοδότης με τον εργαζόμενο και ξεκινήσει διαδικασία μεταξύ τους και δεν τα βρουν ούτε στη δίκη, «το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει αποζημίωση έως και τριπλάσια αυτής που θα έπαιρνε κανονικά ο εργαζόμενος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

«Οι υπερωρίες δε θα πληρώνονται με ρεπό»

Σχετικά με τα «πυρά» που δέχεται το νομοσχέδιο για τη δουλειά πάνω από 8 ώρες και τη φράση του ίδιου για τα ρεπό, ο κ. Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε των διατάξεων λέγοντας πως αν ο εργοδότης ζητήσει από τον εργαζόμενο να δουλέψει 10 ώρες και ο εργαζόμενος δεν το αποδεχτεί, δε μπορεί να τον απολύσει. Η απόλυση «είναι παράνομη, είναι άκυρη και δεν έχει καμία ισχύ».

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Μόνο με προγραμματισμένο ραντεβού οι επισκέψεις τεχνικών στον χώρο καταναλωτών

Για τις υπερωρίες και τα ρεπό, ο κ. Χατζηδάκης αυτή τη φορά είπε πως «οι υπερωρίες δεν θα πληρώνονται με ρεπό, αλλά με 40% παραπάνω. Η διευθέτηση είναι άλλο πράγμα. Τώρα εισάγουμε και τις ατομικές συμβάσεις με πρωτοβουλία του εργαζομένου, όπως υπάρχουν και σε άλλες χώρες».

«Η κάρτα εργασίας εγγυάται ότι θα τηρείται το 8ωρο»

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την παρουσίασε ως «βασική εγγύηση ότι θα τηρείται το 8ωρο, θα τηρούνται και θα πληρώνονται οι υπερωρίες και οι κανόνες της διευθέτησης, διότι όλα θα καταγράφονται ψηφιακά και σε πραγματικό χρόνο».

Σχετικά με τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, είπε ότι με βάση το νέο νομοσχέδιο οι υπηρεσίες θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με το 1/3 του προσωπικού, ώστε «να μην ταλαιπωρούνται και οι πολίτες από την απεργία».

Επίσης ποινικοποιούνται οι συνδικαλιστές που στήνουν μπλόκα καθώς θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ