Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρ. Ταραντίλης: Ελπίζουμε ότι δε θα χρειαστεί παράταση του lockdowm

«Εκτιμάται ότι με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει από τον Μάρτιο να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο, που θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά» είπε, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, ο Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, αλλά σταθεροποίηση. Υποστήριξε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας, «ελπίζουμε ότι το lockdown αυτό θα οδηγήσει σε καλυτέρευση των αποτελεσμάτων και δεν θα έχουμε παράταση».Σ

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει για διαβατήριο εμβολιασμού, αλλά για ψηφιακό πιστοποιητικό με το οποίο κάποιος δεν θα χρειάζεται να κάνει τεστ ή να μπει σε καραντίνα. «Αυτό είναι πολύ καλή ιδέα. Σίγουρα μας ενδιαφέρει και εκτός ΕΕ, και είμαστε σε συζητήσεις και με άλλες χώρες εκτός της ευρωπαϊκής κοινότητας» είπε.

Σε άλλη ερώτηση, εάν εν μέσω πανδημίας σε μεγάλους χώρους εργασίας καταργούνται προνόμια όπως η κυριακάτικη εργασία ή τα ρεπό, απάντησε πως «δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται όλοι οι όροι ασφαλείας που έχουν τεθεί από την εργατική νομοθεσία».

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, είπε ότι στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους, τα εμβόλια που δεν έγιναν, αξιοποιήθηκαν για τον εμβολιασμό άλλων πολιτών. Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αναπλήρωσης, ενώ, λόγω της έκτακτης κατάστασης, οργανώθηκε και επιχείρηση 24 ωρών. Σε αυτήν εμβολιάστηκαν πάνω από 450 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στις Φυλακές Κορυδαλλού, στις γυναικείες φυλακές, στο νοσοκομείο των φυλακών, καθώς και πάνω από 250 φιλοξενούμενοι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα.

Όλα τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, θα επαναπρογραμματιστούν τις επόμενες μέρες. Όλοι οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τους για την ακριβή ώρα, ημερομηνία και το εμβολιαστικό κέντρο που θα εμβολιαστούν, υπενθύμισε.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Όλα τα νέα μέτρα για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και τον θαλάσσιο τουρισμό

Όπως επανέλαβε, οι πολίτες ηλικίας 60-64, ετών, καθώς και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό της HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και θα λάβουν μήνυμα (sms) στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού.

Οι πολίτες που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι το ραντεβού τους.

Αυτή τη στιγμή, ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, είπε.

Όπως συμπλήρωσε στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται, σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε δύο ομάδες:

Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται κάθετα, χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79.

Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ