Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24ο ΦΝΘ: The Greek Bar Jacket ή αλλιώς η απίστευτη ιστορία του Dior στην Ελλάδα

Την δημιουργία του ελληνικού Bar Jacket του οίκου μόδας Christian Dior κινηματογράφησε στο τελευταίο της ντοκιμαντέρ η σκηνοθέτης Μαριάννα Οικονόμου και μας έβαλε μέσα σε ένα μαγικό ταξίδι με αφετηρία το Άργος της Αργολίδας.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ

Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εξερευνούμε αυτή τη μοναδική διαδρομή.

Στην πόλη αυτή της Πελοποννήσου εργάζεται ο Άρης Τζονευράκης, μέγας γνώστης παραδοσιακών κεντημάτων και ενδυμάτων και εκεί τον βρίσκει η Μαρία Γκράτσια Κιουρί και ο οίκος Dior και του αναθέτουν να φτιάξει αλά Greek way το θρυλικό Bar Jacket που δημιούργησε ο ίδιος ο Christian Dior το 1947. Επιπλέον θα αναλύει ο ίδιος και την αναδημιουργία της κλασικής πλέον Book Tote τσάντας του οίκου επενδυμένη με ελληνικά κεντημένα μοτίβα.

Ας πάρουμε ομως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε ποιος και γιατί ξεκίνησε αυτό το απίστευτο ταξίδι στην Ελλάδα. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, Μαρία Γκρατσια Κιουρί, ήθελε να δημιουργήσει την Cruise collection 2022 στη χώρα μας και μάλιστα με τη συμμετοχή Ελλήνων δημιουργών όπου μαζί τους θα υλοποιούσε το όραμα της επανω στην παρασκευή των ρούχων της συγκεκριμενης συλλογής. Και κάπως έτσι το επιτελείο της έψαξε και βρήκε Έλληνες δεξιοτέχνες και ελληνικά εργαστήρια υφαντικής από το ένα άκρο της Ελλάδας στο άλλο.

Στο ντοκιμαντέρ της κ. Οικονόμου, το οποίο είναι απευθείας ανάθεση από τον ίδιο τον οίκο στη σκηνοθέτη, παρακολουθούμε το ταξίδι της Μαρία Γκρατζια Κιουρί στην αναζήτησή και υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Βλεπουμε τον Άρη στο Άργος και πως καταφέρνει μαζί με τις δυο γυναίκες βοηθούς του να φέρει είσαι πέρας αυτό το απίστευτο σχέδιο. Τη δημιουργία του εντυπωσιακού λευκού ελληνικού bar Jacket. Ταξιδεύουμε μαζί του από την Πελοπόννησο, στο Παρίσι και πίσω στην Αθήνα για την τελική παρουσίαση της κολεξιόν.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  ΚΘΒΕ: Ακυρώσεις παραστάσεων στις Συκιές

Επιπλέον γνωρίζουμε τον Κώστα Μουχταρίδη και την Δήμητρα Κολοτούρα που φτιάχνουν στο Σουφλί υπέροχα σχέδια από μετάξι και μεταλλική κλωστή σε υφάσματα εξαιρετικής ποιότητας για τον οικο, για να γίνουν πέπλα και ιδιαίτερα φορέματα. Έπειτα ταξιδεύουμε στη Θάσο και γνωρίζουμε την εικαστικό Χριστιάννα Σούλου που υλοποιεί το όνειρο της Μαρία Γκράτσια και αναγεννά την ελληνική μυθολογία με ένα σπάνιο δείγμα υψηλής ραπτικής με τη μορφή ενός υπέροχου φορέματος για τον οικο Dior. Αλλά βλέπουμε και τη δημιουργία αξεσουάρ της συλλογής και μάλιστα το κλασικό ελληνικό κασκέτο που αναλαμβάνει ο πιλοποιός Stephen Jones σε συνεργασία με τη νηματουργία Μέντης- Αντωνόπουλος του Μουσείου Μπενάκη, που επισκέφτηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου για έμπνευση, και μαζί με ένα εργαστήριο καπέλων στη Δραπετσώνα, μας δίνουν την αναπάντεχη δημιουργία.

Στο τέλος της απίστευτης αυτής διαδρομής, καταλήγουμε στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα και στο φαντασμαγορικό show του οίκου. Έπειτα από επτά μήνες ατελείωτης σκληρής δουλειάς, πιεστικών deadline και μοναδικής δημιουργικότητας, βλέπουμε τους μικρούς ήρωες αυτής της προσπάθειας στα παρασκήνια του show να κρατούν ζωντανή την ψυχή της παράδοσης της μικρής μας χώρας και να την κοινωνούν στα πέρατα του κόσμου.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της ANEMON Productions σε συνεργασία με τον οικο μόδας Christian Dior.

Το ντοκιμαντέρ «The Greek Bar Jacket» μπορείτε να το παρακολουθήσετε online στο σαιτ του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εδώ.

Το τρέιλερ:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ