Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

61οΦΚΘ:«When Hitler Stole Pink Rabbit»- κριτική ταινίας

Τι συνέβη όταν ο Χίτλερ έκλεψε ένα ροζ λούτρινο λαγουδάκι; Μα ένα τρυφερό βιβλίο και μια όμορφη ταινία!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ 

Η συγγραφέας Judith Kerr περιγράφει τις εμπειρίες της σαν κοριτσάκι εβραϊκής καταγωγής, τις τραγικές εποχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από το παιδικό βιβλίο της (1971)  που έγινε το 2019 ταινία από τη σκηνοθέτη Caroline Link με τον ομώνυμο τίτλο «When Hitler Stole Pink Rabbit».
Με αφορμή την διαδικτυακή προβολή της ταινίας στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου από το φιλμ σε αυτό εδώ το κείμενο.

Η υπόθεση

Φανταστείτε πως η πόλη σας αρχίζει να αλλάζει. Φανταστείτε πως, δίχως να το αντιλαμβάνεστε, γίνεται σιγά σιγά επικίνδυνο για κάποιους να ζουν στην χώρα τους. Αυτό συνέβη στην 9χρονη Άννα το 1933. Η Άννα δεν γνωρίζει ποιος ακριβώς είναι ο Χίτλερ. Όταν όμως ο πατέρας της βρεθεί αγνοούμενος, συνειδητοποιεί πως αυτή η απειλητική φιγούρα στις αφίσες πρόκειται να αλλάξει το τοπίο ολόκληρης της Ευρώπης, ξεκινώντας από τον δικό της μικρόκοσμο. Από δω και στο εξής, η Άννα γίνεται μία πρόσφυγας. Δεν μιλάει τη γλώσσα, δε γνωρίζει τα ήθη και τα έθιμα στις χώρες όπου θα βρεθεί, ενώ έχει αφήσει πίσω τους δικούς της ανθρώπους, αλλά και το αγαπημένο της αρκουδάκι.

When Hitler Stole Pink Rabbit (2019) - IMDb

Αν και η ταινία προβάλλεται μέσα από τα μάτια της μικρής πρωταγωνίστριας (Riva Krymalowski) το φιλμ βλέπετε και ευχάριστα από το ενήλικο κοινό. Διακρίνουμε από την αρχή μέχρι το τέλος της ταινίας την αγωνία των γονιών της μικρής Άννας (στους ρόλους η Carla Juri και ο Oliver Masucci) για την επιβίωση και ταυτόχρονα τη μάχη που δίνουν για να περάσουν τα δυο τους παιδιά όσο πιο ανώδυνα γίνεται τη φρίκη του πολέμου.
Η σκηνοθέτης «πέρασε» σωστά τα συναισθήματα των ηρώων της μέσα από τον φακό όπως τη χαρά, την απελπισία, τις δυσκολίες και τη συγκίνηση που είναι έντονα σε όλη τη διάρκεια του φιλμ. Αυτό που λείπει από την ταινία αλλά διαφαίνεται πολύ έντονα είναι η φρίκη του πολέμου και η ασχήμια του. Σε όλο το φιλμ δεν βλέπουμε ούτε μια εικόνα καταστροφής και πολέμου παρά όλα εννοούνται. Και γι’ αυτό φυσικά είναι ιδανική για παιδιά.

Η απόδοση των εκάστοτε χωρών που καταφεύγει η οικογένεια της Άννας μας δίνει πολύ ζωντανά το πέρασμα από τη μια νέα πατρίδα στην άλλη καθώς τα χρώματα που ξεπετιούνται μέσα από την οθόνη, όπως για παράδειγμα τα καταπράσινα βουνά της Ελβετίας, ή τα παραδοσιακά καφέ και ο πύργος του Άιφελ στο Παρίσι όπως ήταν τότε, χρωματίζουν ευχάριστα το «δύσκολο» θέμα της ταινίας κάνοντας την εντελώς προσιτή για παιδιά. Ακόμη βλέπουμε σε δυο σκηνές της ταινίας το πέρασμα από τη μια χώρα στην άλλη να πραγματοποιείται με πλοίο της εποχής. Και αυτό σου δίνει την αίσθηση της συνέχειας και της εξέλιξης των πρωταγωνιστών αλλά και τη σύνδεση των σκηνών (από τη μια χώρα στην άλλη) χωρίς να βλέπουμε μια ανώμαλη προσγείωση από την Ελβετία για παράδειγμα στο Παρίσι.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Centar: ένα ντοκιμαντέρ που μιλά μέσα από τις εικόνες

Η μικρή Άννα (Riva Krymalowski) κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο και δίνει άψογα  μέσα από τα μάτια της τα βιώματα ενός μικρού παιδιού μέσα σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Πως γίνεται να περνά η παιδική ηλικία όσο πιο ανώδυνα γίνεται μέσα από ένα άγριο συνονθύλευμα συναισθημάτων και καταστάσεων. Η Krymalowski τα καταφέρνει άριστα να αποδώσει τον ρόλο της Άννας και σε αρκετές σκηνές της ταινίας διακρίνουμε τη στεναχώρια, τη λύπη αλλά και τη χαρά στο πρόσωπο της.

Ο μεγάλος αδελφός της Άννας, Max , που τον υποδύεται ο ηθοποιός Marinus Hohmann κρατά έναν συμπληρωματικό ρόλο δίπλα στην πρωταγωνίστρια αλλά  δένει αρμονικά μέσα στην τετραμελή οικογένεια σαν ένα αγόρι της ηλικίας του που θέλει να ζήσει, παίξει, κάνει τις σκανταλιές του και ταυτόχρονα να στηρίξει όσο μπορεί τους γονείς του σε αυτήν την τρυφερή ηλικία καταφέρνοντας ταυτόχρονα να κρατήσει και την παιδικότητα του.

 

Στα πλην της ταινίας η διάρκεια της. Θα μπορούσε να είναι πιο σφιχτά δεμένη και να μην πάρει την έκταση των 2 ωρών. Παρ’ όλα αυτά βλέπετε ευχάριστα και η αίσθηση που σου αφήνει στο τέλος είναι γλυκόπικρη. Μια ταινία για όλη την οικογένεια. Απολαύστε την online στην πλατφόρμα του 61ουΦεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

 

When Hitler Stole Pink Rabbit

 

Direction: Caroline Link

Script: Anna Brüggemann, Caroline Link

Cinematography: Bella Halben

Editing: Patricia Rommel

Sound: Roman Schwartz

Music: Volker Bertelmann

Actors: Riva Krymalowski, Oliver Masucci, Carla Juri, Justus von Dohnányi, Marinus Hohman

Production Country: Germany, Switzerland

Production Year: 2020
Duration: 119′

Family film (age : 11 +)

 

Υποστηρικτής επικοινωνίας 61ουΦΚΘ:  ektaktanea.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ