Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Κατατέθηκε απόψε (01.02.2024) το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο που προβλέπει τον πολιτικό γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια.

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου. Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου καλούνται στην επιτροπή οι αρμόδιοι φορείς.

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου και θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου, «η ρύθμιση θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών, που ήδη υπάρχουν.

Αυτονοήτως, το νομοσχέδιο αφορά στον πολιτικό γάμο, ως αντικείμενο ρύθμισης της κρατικής έννομης τάξης. Δεν παρεμβαίνει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας ή άλλων δογμάτων ή θρησκειών γνωστών στην Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1367 ΑΚ, να καθορίσουν τις προϋποθέσεις της ιεροτελεστίας και κάθε θέμα σχετικό μ’ αυτήν σύμφωνα με το τυπικό και τους κανόνες του δόγματος ή του θρησκεύματος σύμφωνα με το οποίο γίνεται η ιεροτελεστία, ούτε περιορίζει την ελευθερία αυτή.

Η προβλεπόμενη επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της
άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και εντάσσεται στo ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.

Έτσι η χώρα μας προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, από μακρού χρόνου, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή πιο πρόσφατα, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ (συνολικά 36 χώρες στον κόσμο)».

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Λάρισα: Καταιγίδα σάρωσε τα παράλια – Η θάλασσα στη στεριά και ορμητικοί χείμαρροι σε δρόμους (ΒΙΝΤΕΟ)

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ για το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι «γίνεται τώρα γιατί ήταν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, γιατί το όραμα για την ανάπτυξη και την ευημερία στη χώρα μας δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά περιλαμβάνει ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, που είναι υποχρέωση της πολιτείας να τα παρέχει. Η παρέμβαση θα οδηγήσει σε ένα πιο ισχυρό έθνος και πιο συμπαγή κοινωνία καθώς θα εμπιστευτούν τους θεσμούς όσοι ωφεληθούν από τη ρύθμιση αυτή, που την εφαρμόζουν άλλες 15 ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση με κανέναν σε αυτό το ζήτημα, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα παιδιών και θα δώσουμε τη δυνατότητα σε Έλληνες να έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει κόστος στις ευρωεκλογές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ