Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε το Γενί Τζαμί για το Ραμαζάνι -Για πρώτη φορά μετά το 1922

 

Για πρώτη φορά από το 1922, άνοιξε για το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη. Το ιστορικό μνημείο χρησιμοποιείται σήμερα ως εκθεσιακός χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης. Ο χώρος, που χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης, παραχωρείται για πρώτη φορά από το 1022 στους μουσουλμάνους για την τέλεση της προσευχής στην εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου.

Η απόφαση ελήφθη από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και ο ιμάμης που θα τελέσει την προσευχή έχει επιλεγεί από το ελληνικό κράτος. Πρόκειται για τον Αιγύπτιο Τάχα Αμπντελγκαλίλ που είναι Έλληνας πολίτης και μέλος της θρησκευτικής επιτροπής του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Ο ίδιος μιλά αρκετά καλά ελληνικά και έχει υπηρετήσει και στον στρατό. Η προσευχή θα είναι στα αραβικά και το κήρυγμα στα αραβικά και τα ελληνικά.

Από νωρίς το πρωί υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία στο Γενί Τζαμί, ενώ αστυνομικός σκύλος έλεγξε τον χώρο πριν ανοίξει για τους πιστούς.

Το μνημείο και η Ιστορία του

Το Γενί Τζαμί ανεγέρθηκε στη συνοικία των Πύργων, ή Χαμηδιέ, στο διάστημα 1900-1903, υπό την αιγίδα του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’, σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Viteliano Posseli, οποίος είχε αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες του εκσυγχρονιζόμενου, τότε, προσώπου της Θεσσαλονίκης.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Μαγιορκίνης: «Πάμε να σκοντάψουμε στο τελευταίο μίλι» – Το σκεπτικό για το Πάσχα

Το κτίριο χρηματοδοτήθηκε από εξισλαμισθέντες, από δύο και πλέον αιώνες, Εβραίους της πόλης, επιφανείς Ντονμέδες.  Είναι εμφανής η σύμμειξη αρχιτεκτονικών ρυθμών της παράδοσης τους, σε συνδυασμό με τη μουσουλμανικό πνεύμα του χώρου.

Το Γενί Τζαμί διαθέτει πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, με απεικόνιση φυτικών συμπλεγμάτων, κατά μίμηση αρχαίων αραβουργημάτων.

Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, το Γενί Τζαμί στέγασε για σύντομο χρονικό διάστημα πρόσφυγες. Από το 1925 έως το 1962 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Στο προαύλιο φυλάσσεται συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της ρωμαϊκής εποχής και των προχριστιανικών χρόνων, από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στις μέρες μας το μνημείο φιλοξενεί κατά καιρούς πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ