Ο τραχανάς είναι μία παραδοσιακή συνταγή! Κάθε καλοκαίρι οι νοικοκυρές στα χωριά ετοιμάζουν με αιγοπρόβειο γάλα και αλεύρι, σιμιγδάλι ψιλό ή σπαστό σιτάρι!
Τρώγεται για πρωινό με μπουκιτσες ψωμιού! Ο τραχανάς μπορεί να είναι γλυκός ή ξινός! Ο γλυκός ζυμώνεται με γάλα και ο ξινός με γιαούρτι ή ξινισμενο γάλα!
Ο σημερινός τραχανάς είναι από σπαστό σιτάρι, ζυμωμενος με γλυκό πρόβειο γάλα! Στα Ιωάννινα λέγεται κοφτό, στην Κρήτη χοντρό εξ ου ξινόχοντρος ! Στην Κύπρο λέγεται κονάρι και ζυμώνεται με ξινό γιαούρτι !
Υλικά
1500 γραμμάρια σπαστό σιτάρι
4 λίτρα γάλα πρόβειο
Αλάτι 1,5 κουταλιά !
Δείτε την συνταγή της Φωτεινής Γίτσας