Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Wagner: Τι θα απογίνουν τώρα οι μισθοφόροι του Πριγκόζιν

Η ανταρσία της Wagner έληξε στη Ρωσία εξίσου αιφνιδιαστικά όσο ξεκίνησε και το ερώτημα τώρα είναι τι θα γίνει με το αφεντικό της, αν θα συνεχίσει δηλαδή να αποτελεί αγκάθι στα πλευρά του Κρεμλίνου ή θα αποσυρθεί ήσυχα στη Λευκορωσία, αλλά και τι θα απογίνουν οι μισθοφόροι της οργάνωσης.

Με τον Πριγκόζιν να έχει φύγει – τουλάχιστον προσώρας- από τη μέση – «και πιθανότατα να αποφεύγει όλα τα παράθυρα, τα πόμολα, τα φλιτζάνια τσαγιού και τις ομπρέλες στη διάρκεια της υποτιθέμενης εξορίας του στη Λευκορωσία», όπως σχολιάζει με δόση ειρωνείας το Politico – μένει να δούμε αν οι μισθοφόροι της Wagner θα γυρίσουν εκεί από όπου ήρθαν, ή θα υπογράψουν συμβάσεις με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ, αλλά και αναλυτές υποθέτουν ότι ο Πριγκόζιν εξαπέλυσε την επίθεσή του στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία ως απάντηση στην επιδίωξη του Κρεμλίνου να τον «ξεδοντιάσει» ενσωματώνοντας τους μισθοφόρους του στο στρατό, σύμφωνα με το σχετικό τελεσίγραφο του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου για υπογραφή συμβολαίων των «εθελοντών» στην Ουκρανία με το υπουργείο του μέχρι την 1η Ιουλίου. «Ο Πριγκόζιν είπε ότι δεν θα συμμορφωθεί και καθώς το ρολόι κυλούσε αντίστροφα προς την 1η Ιουλίου, αναζητούσε απεγνωσμένα τρόπους να ξεφύγει απ’ αυτό», σχολίασε ο Ντμίτρι Αλπέροβιτς, συνιδρυτής και πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Silverado Policy Accelerator, στο NPR.

Άλλοι ειδικοί σε θέματα που αφορούν στη Ρωσία θεωρούν ότι το αφεντικό της Wagner προσπάθησε να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για τους μαχητές του και να αυξήσει την επιρροή του αναφορικά με τη ρωσική στρατιωτική στρατηγική στην Ουκρανία. «Σκηνοθέτησε αυτή τη θεατρική ανταρσία, που σαφώς έκανε τη ρωσική ηγεσία να χάσει την ισορροπία της. Δεν νομίζω ότι περίμεναν να αμφισβητήσει κάποιος τόσο μετωπικά την εξουσία του Πούτιν», λέει ο Άντριου Βάις του Carnegie Endowment for International Peace. «Αλλά την ίδια ώρα, κύριος στόχος δεν ήταν η ανατροπή του ρωσικού καθεστώτος, αλλά η διασφάλιση περισσότερου κύρους και εξουσίας για τον ίδιο τον Πριγκόζιν».

Θα παραμείνουν στα μέτωπα της Ουκρανίας οι μισθοφόροι της Wagner;

Όπως και νά χει, οι μισθοφόροι της Wagner που θα υπογράψουν συμβόλαια με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ίσως να μην κάνουν τη μεγάλη διαφορά στα μέτωπα. «Η Wagner κέρδισε χρόνο για το ρωσικό στρατό στη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά με ή χωρίς τη Wagner θα είναι δύσκολο να νικήσει η Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο», λέει στο Politico ο Μικ Ράιαν, απόστρατος στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας.

«Όπως βλέπουμε τώρα, υπάρχει μεγάλη διαφορά στη βούληση στις δύο εμπόλεμες πλευρές. Οι Ουκρανοί είναι αποφασισμένοι να σώσουν τη χώρα τους, μάχονται για την ελευθερία τους. Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται τρόπον τινά να πολεμήσουν την Ουκρανία και μεταξύ τους», προσθέτει.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα σεισμογραφικά και τα γεωτρύπανά μας

Άλλωστε, σε ποιο βαθμό θα μπορέσει ο Πούτιν να εμπιστευτεί τους άνδρες της Wagner, που ήταν έτοιμοι να κάνουν έφοδο στη Μόσχα υπό τις εντολές του Πριγκόζιν; «Η Ρωσία μόλις έχασε 25.000 στρατιώτες», δήλωσε στο Times Radio ο πρώην στρατηγός των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Μπεν Χότζες, αναφερόμενος στους μισθοφόρους της Wagner. «Θα τους βλέπουν με καχυποψία και θα θεωρούνται αναξιόπιστοι».

Η ανάλυση αμερικανικής δεξαμενής σκέψης

Ωστόσο, για το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, το γεγονός ότι οι μαχητές της Wagner επιστρέφουν με τον οπλισμό τους στη βάση τους, σημαίνει ότι το Κρεμλίνο προτίθεται να διατηρήσει τουλάχιστον κάποια στοιχεία της οργάνωσης, αντί να τους αποστρατεύσει αμέσως.

Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης σημειώνει ότι ο επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της ρωσικής Δούμας, Αντρέι Καρταπόλοφ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ετοιμάζει νόμο για την εποπτεία ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αναγκαίο να απαγορευτεί η λειτουργία της Wagner καθώς είναι «η πιο ετοιμοπόλεμη μονάδα στη Ρωσία». Πρόσθεσε δε ότι οι δυνάμεις της Wanger στο Ροστόφ «ακολουθούσαν τις εντολές του διοικητή τους» και «δεν έκαναν κάτι επιλήψιμο».

Οι προσπάθειες του Καταπόλοφ να απαλλάξει το προσωπικό της Wagner από την ευθύνη της συμμετοχής σε μια ένοπλη εξέγερση και να τους διαχωρίσει από τον Πριγκόζιν ίσως αποτελεί ένδειξη της επιθυμίας της ρωσικής κυβέρνησης να συνεχίσει με κάποιο τρόπο να χρησιμοποιεί το προσωπικό της οργάνωσης κι όπως εκτίμησε το ISW, η ρωσική ηγεσία μπορεί να ξαναστείλει τους μαχητές της Wagner στην Ουκρανία, ή σε αποστολές στο εξωτερικό.

Για τον Αλπέροβιτς, πάντως, το θέμα δεν έχει λήξει ακόμη. Ο Πούτιν βγήκε αποδυναμωμένος από την ιστορία της αποτυχημένης ανταρσίας και ο Πριγκόζιν δεν έχει κάνει ακόμη δημόσια σχόλια μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι θα πάει στη Λευκορωσία. «Ο Πριγκόζιν είναι ακόμη εκεί. Η Wagner είναι εκεί και έχουν πολλά όπλα. Έχουν δείξει ότι είναι πολύ ικανοί και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει δείξει ότι είναι ανίκανο να υπερασπιστεί τα ρωσικά εδάφη», είπε.

«Καλύτερα να περιμένουμε πριν αποφανθούμε για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες μέρες και ιδιαίτερα να δούμε τι θα πει ο Πριγκόζιν και πού θα ξεφυτρώσει»…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ