Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με προβλήματα αιτήσεις στο «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» σε Κ. Μακεδονία

Για τους δικαιούχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας άνοιξε χθες η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» με τις αιτήσεις να συμπληρώνονται σε λιγότερο από μία ώρα, ωστόσο το σύστημα παρουσίασε και προβλήματα.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις έκλεισε στις 10.44 το πρωί. Υποβλήθηκαν 17.527 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 6.045, δεσμεύοντας ποσό 116,98 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 19.350 ευρώ.

Όπως εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας  του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης: «αρκετοί πολίτες δεν μπόρεσαν να κάνουν αίτηση, το σύστημα “κολλούσε” σε όλα τα στάδια υποβολής και πολλοί δεν συμπλήρωσαν καν την αίτηση. Όλοι οι μηχανικοί αντιμετώπισαν προβλήματα και οι ιδιώτες είδαν να επαναλαμβάνονται τα ίδια ζητήματα που έχουν σημειωθεί στις προηγούμενες περιφέρειες. Το πρόβλημα της χρονικής σειράς προτεραιότητας, όπως αυτή εφαρμόζεται, δεν επιλύθηκε. Χιλιάδες πολίτες πληρούν τα κριτήρια όμως δεν κατάφεραν να μπουν επειδή δεν αρκεί ο προϋπολογισμός. Τα διαθέσιμα κονδύλια από το κράτος δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών».

Ο ίδιος σχολιάζει πως «στον επόμενο κύκλο του προγράμματος – ενδεχομένως και με την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου – θα μπορούσαν όσες αιτήσεις δεν πρόλαβαν να δεσμεύσουν χρηματοδότηση, και εφόσον υπάρχουν χρήματα, να είναι επιλαχούσες. Αυτό έχει ξαναγίνει και στον κύκλο του 2018. Είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Με δεδομένο ότι υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια, είναι σημαντικό να απορροφηθούν τώρα που έχει ανάγκη η οικονομία η οποία δεινοπαθεί. Είναι καθαρά μια πολιτική απόφαση. Τεχνικά γίνεται εύκολα με την επέκταση του προϋπολογισμού στον υφιστάμενο οδηγό».

Εξάλλου πρόσθεσε την ανάγκη στον επόμενο κύκλο να μελετηθούν και κοινωνικά κριτήρια «για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια».

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Ανησυχία Τσελέντη μετά τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: “Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμα μεγάλο μετασεισμό”

Τέλος σχολίασε πως «τα κονδύλια για τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας είναι πολλά. Είναι κρίμα για τους πολίτες να εισπράττουν ταλαιπωρία μέσα από ένα τέτοιο σύστημα αιτήσεων».

Σημειώστε πως το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επανεκκίνηση του «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», μετά από παύση δύο εβδομάδων, έγινε τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, με την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου η πλατφόρμα άνοιξε στις 10:00 και έκλεισε στις 10.46 το πρωί. Υποβλήθηκαν 6.601 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.124, δεσμεύοντας ποσό 68,69 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 22.000 ευρώ.

Ακολούθησε την Πέμπτη η Δυτική Μακεδονία, όπου η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.20 το πρωί. Υποβλήθηκαν 5.268 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.827, δεσμεύοντας ποσό 68,967 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 24.396 ευρώ.

Θα ακολουθήσει η υποβολή αιτήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου 2021 και την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, θα πάρουν σειρά οι αιτήσεις που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) για όλη την επικράτεια.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τύπος Θεσσαλονίκης”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ