Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Από 1η Ιανουαρίου ξεπαγώνουν οι τριετίες – Market Pass ως το τέλος του χρόνου μόνο για Θεσσαλία και Έβρο

«Για μια ακόμα χρόνια η Θεσσαλονίκη γίνεται αφετηρία νέας διαδρομής. Η φετινή έκθεση διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας. Θα ήθελα η εισαγωγή να επικεντρώνονταν στην τεράστια επιτυχία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες από το βήμα της ΔΕΘ.

 

«Τα γεγονότα με καλούν να ξεκινήσω διαφορετικά», συνέχισε σημειώνοντας ότι ο τόπος γνώρισε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά και τη μεγαλύτερη πλημμύρα.Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως ο,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί, καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.Δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα κάνουμε τα πάντα ωστε η άνιση μάχη με την κλιματικη κρίση να μην είναι μια μάχη χαμένη».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι και στη Θεσσαλία και στον Έβρο άκουσε την οργή των πολιτών και διαπίστωσε πόσο δύσκολα εξηγείται σε κάποιον που έχασε το σπίτι του ότι έπεσαν 8 δισ. τόνοι νερού.

«Είδα ξανά και τις δύο όψεις του κράτους μας. Τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη συχνή μετάθεση ευθυνών. Είδα συντονισμό και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους», υπογράμμισε και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όσους πάλεψαν μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές.

«Απέδειξαν ότι ο καθρέφτης της σημερινής Ελλάδος δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά», υπογράμμισε.

Οι μικρόψυχοι δεν θα ανασυρθούν ποτέ από τη δική τους λάσπη

«Η αυτοθυσία όλων των στελεχών του κρατικού μηχανισμού αλλά και των ενόπλων δυνάμεων είναι η απάντηση στους μικρόψυχους που μικρόψυχους που έκαναν αντιπολίτευση με μία θεομηνία, προέβλεπαν εκατόμβη νεκρών και χτύπησαν τις ένοπλες δυνάμεις. Όλοι αυτοί δεν θα ανασυρθούν ποτέ από τη δική τους λάσπη. Δικός μας εχθρός είναι η λάσπη της πλημμύρας».

Συγκροτείται οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας

«Τα τελευταία χρόνια η περιφέρεια Θεσσαλίας έγιναν παρεμβάσεις. Αν έγιναν σωστά θα φανεί στον απολογισμό και στην έρευνα της Δικαιοσύνης. Λείπει η γρήγορη ωρίμανση και κατασκευή των έργων που προκρίνονται.

Συγκροτείται οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας που στόχος του θα είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων. Πρέπει να εισηγηθούμε και να υλοποιήσουμε έργα στον τομέα της άδρευσης».

Η πολιτεία θα απαιτήσει και από τον ιδιωτικό τομέα κεφάλαια

«Είναι καιρός να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος όλων των σπιτιών των περιουσιών των παραγωγικών μονάδων. Η πολιτεία θα απαιτήσει και από τον ιδιωτικό τομέα κεφάλαια. Mεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να γίνουν ανάδοχοι έργων εκπτώσεις από εταιρείες οικιακού εξοπλισμού και ακμαίοι οργανισμοί όπως η ένωση τραπεζών και η ένωση εφοπλιστών να χρηματοδοτήσουν εθελοντικά τη νέα αυτή προσπάθεια».

Η επέκταση του φράχτη συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί

«Ίδια κινητοποίηση θα γίνει και για τον Έβρο. H επέκταση του φράχτη συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί μαζί με άλλες παρεμβάσεις για τη φύλαξη των συνόρων μας. Είμαστε σε πόλεμο που διεξάγεται σε συνθήκες ειρήνης. Πρέπει να αξιοποιούμε τις ένοπλες δυνάμεις σε περιόδους κρίσεις και αυτό θα γίνεται από εδώ και στο εξής».

Πρέπει να χτίσουμε το θαύμα της χώρας – Θα κερδίσουμε τον πόλεμο

«Ποτέ δεν κρύφτηκα, δεν διεκδίκησα το αλάθητο αλλά ποτέ δεν φοβήθηκα τα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονται και αυτό θα κάνω και τώρα. Η θέση μου είναι ίδια δεν είμαστε οι δειλοί μοιραίοι και άβουλοι δεν προσμένουμε σε κάποιο θαύμα, πρέπει να χτίσουμε το θαύμα της χώρας και όταν πέφτουμε να σηκωνόμαστε πιο δυνατοί το έχουμε δείξει και θα το δείξουμε ξανά. Υπόσχομαι ότι όσο και αν χάσουμε κάποιες μάχες στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο όπως έγινε και την προηγούμενη τετραετία».

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Τζέφρι Πάιατ για πώληση F-35: "Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, όποτε είναι και η Ελλάδα"

Τα μέτρα

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα που αποτελεί θεμέλιο της χώρα δεν θα ζήσουμε το τραύμα μιας χρεοκοπίας και να διχαστούν τους Έλληνες πάνω σε ένα ψέμα» και πρόσθεσε:

Ο Υπουργός Ανάπτυξης θα ανακοινώσει μέτρα ώστε σε βασικά προϊόντα οι τιμές να διατηρούνται σταθερές αν όχι μειωμένες. Ο πόλεμος με την ακρίβεια θα είναι διαρκής και έντονος.

  • Θα συνεχιστεί το Market Pass μέχρι το τέλος του έτους μόνο σε Θεσσαλία και Έβρο.
  • 150 ευρώ youth pass
  • Τριπλασιάζεται ο προϋπολογισμός για το στεγαστικό πρόγραμμα των νέων
  • Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη η βοήθεια στους ευάλωτες.
  • Αυξάνεται κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
  • Θα καταβληθεί πριν το τέλος του χρόνου έκτακτη βοήθεια σε όσους αδικεί η προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου
  • Πρόνοια για το ρεύμα ειδικά στους ευάλωτους
  • Τον Απρίλιο η νέα αύξηση κατώτατου μισθού
  • Οι συνταξιούχοι, όπου εργάζονται δεν θα επιβαρύνονται με τη μείωση των αποδοχών τους κατά 30%

Ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012

«Ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012. Αυτό που κάνουμε φέρνουμε νωρίτερα κατά 1 με 2 χρόνια κάτι που θα ίσχυε όταν η ανεργία έπεφτε κάτω από 10%. Αύριο θα εξειδικεύσει το Υπουργείο Εργασίας τι σημαίνει αυτό».

Τι αλλάζει σε Airbnb

«Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση. Όμως είναι μια δραστηριότητα που έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια. Από τον Ιανουάριο, από τέτοιες βραχυχρόνιες μισθώσεις που αφορούν από 3 ή και περισσότερα ενοίκια, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ, όπως τα ξενοδοχεία».

Αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη των δημοσίων προσώπων

«Με εντολή μου στον υπουργό προστασίας του πολίτη θα είναι η αποδέσμευση 2,5 χιλιάδων αστυνομικών από τη φύλαξη των δημοσίων προσώπων. Η δική μου ασφάλεια μειώνεται στο μισό. Οι αστυνομικοί πρέπει να είναι στο δρόμο. Οι επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους».

Μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας

  • Συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί η επέκταση του φράχτη στον Έβρο
  • Αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Η ασφάλεια του Πρωθυπουργού μειώνεται στο μισό. Αυτό θα ισχύσει και για Υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους. Επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες θα χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους
  • Με στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα παραβάτες «μικρών» αδικημάτων που κοστίζουν ζωές και περιουσίες θα μπορούν να φυλακίζονται με την πρωτόδικη απόφαση
  • Εφαρμογή των ποινών. Καταδικασμένος για 15 χρόνια δεν θα αποφυλακίζεται πια στα 5
  • Επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, με μέτρα όπως η καθιέρωση της μίας και μόνης αναβολής στις δίκες και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας

  • 800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και καινούργια ασθενοφόρα
  • Ίδρυση ενιαίου κέντρου συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας
  • Δημιουργία «Πύργου Ελέγχου», ώστε η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις πόλεις να φτάσει σε 10 λεπτά
  • 6 βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία.
  • Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας
  • Πρόσληψη 10.000 νέων υγειονομικών
  • Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων
  • 4 νέα νοσοκομεία

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ