Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μ. Σαρηγιαννίδης: Το παράδειγμα Πούτιν φέρνει Κριμαιοποίηση στην Κύπρο από τον Ερντογάν

Την άποψη πως «η όποια “λύση” στην Ουκρανία θα αποτελέσει οδηγό για τον Ερντογάν», εξέφρασε ο επικ.Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ κ. Μίλτος Σαρηγιαννίδης μιλώντας σήμερα στο Radio North 98 της Θεσσαλονίκης.

Εκτιμώντας πως «στο τέλος της ημέρας (η Ρωσία) θα πάρει αυτά, που θέλει, και εννοώ ένα μοντέλο αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας, την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και ενδεχομένως προσάρτηση ή εφαρμογή ενός μοντέλου συνομοσπονδίας για την περιοχή του Ντομπάς», ο κ. Σαρηγιαννίδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ο Ερντογάν εκτιμά, αξιολογεί αυτά που συμβαίνουν με τις επιλογές Πούτιν. Αυτό ως παράδειγμα θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο για τον Ερντογαν. Γιατί; Γιατί ο Ερντογάν διόλου απίθανο -μάλιστα κατά τη δική μου ταπεινή άποψη, είναι το πλέον πιθανό- θα προχωρήσει στην κριμαιοποίηση των κατεχόμενων, δηλαδή θα εφαρμόσει τη φόρμουλα της Κριμαίας, προκειμένου να ενσωματώσει τα κατεχόμενα της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια και μ΄αυτόν τον τρόπο όχι μόνο να ισχυριστεί ότι μεγαλώνει την “πατρίδα”, ότι καλύπτει τα “σύνορα της καρδιάς”, όχι μόνο να λύσει ζητήματα οριοθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι πλέον διαφορετικά ζητήματα θα τεθούν από την Τουρκία αναφορικά με την “Γαλάζια Πατρίδα” γύρω από την Κύπρο, πολύ δε περισσότερο θα καταφέρει να εξουδετερώσει πολιτικά οποιαδήποτε κυβέρνηση στη Λευκωσία. Και κυρίως να καταστήσει όμηρο της Τουρκίας οποιαδήποτε κυπριακή κυβέρνηση. Και αυτό το λέω μόνο για την Κύπρο.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  "Η κυβέρνηση εμπαίζει τους επαγγελματίες των Λαϊκών Αγορών και τους οδηγεί σε αφανισμό"

Στην περίπτωση των νησιών του Αιγαίου, επειδή ακριβώς με όλο μεγαλύτερη ένταση επανέρχεται η Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα της σύνδεσης  της ελληνικής κυριαρχίας με τη υποτιθέμενη αποστρατικοποίηση νομίζω πως μπορεί να έχουμε ένα άσχημο παράδειγμα σε μια τέτοια συμφωνία στην Ουκρανία, όπως αυτή που περιέγραψα, διότι ακριβώς θα θεωρεί ότι έχει κάθε λόγο να ζητήσει και εκείνος αποστρατικοποίηση ισχυριζόμενος πως απειλείται.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ